Tüm Güney Amerika'yı izleyen Brezilya'nın Inpe araştırma ajansına göre, uydular Ocak'tan Mart'a kadar Venezuela'da 30 bin 200'den fazla yangın kaydetti. Bu sayı kayıtların başladığı 1999'dan bu yana kaydedilen en yüksek seviye.
Araştırmacılar, genellikle arazileri tarıma açmak için çıkarılan insan yapımı yangınların, Güney Amerika'nın kuzeyindeki yüksek sıcaklıklar ve düşük yağışların yanı sıra önleme planlaması eksikliği nedeniyle kontrolden çıktığını söylüyor.
Bilim insanları kuraklığın sorumlusu olarak iklim değişikliğini ve Doğu Pasifik'te küresel hava durumunu bozan El Niño'yu gösteriyor.
Oxford Üniversitesi'nden yangın araştırmacısı Manoela Machado, yağmur mevsiminin son aylarda Brezilya'nın Amazon bölgesinin daha güneyinde rahatlama getirdiğini, ancak Venezuela'daki yangınların kurak mevsim geldiğinde olacaklar için endişe verici bir işaret olabileceğini söyledi.
Bölgedeki en yoğun yangınlar genellikle Ağustos ve Eylül aylarında Brezilya'da, tarım amaçlı ormansızlaştırmanın en şiddetli olduğu Amazon'un güneydoğu kıyısında meydana geliyor.
Ulusal park servisine göre Venezuela'da yaklaşık 400 itfaiyeci, Paskalya tatili boyunca, nadir bulut ormanlarının bulunduğu sahil koruma alanı olan yemyeşil Henri Pittier Ulusal Parkı'nı tehdit eden büyük bir yangınla mücadele etti.
Yakınlarda yaşayan Carlos Carruido Perez, "Bu yangın beni paniğe sevk etmese bile şoke etti. Bu büyüklükte bir yangını ve çevreye bu kadar zarar verdiğini daha önce görmemiştim” dedi.
5 BİN 690 AKTİF YANGIN
NASA verilerine göre Venezuela'nın daha güneyindeki Amazon bölgesinde Mart sonu itibarıyla 5 bin 690 aktif yangın var. Bu, dokuz ülkede Amazon'un tamamında yanan yangınların yarısından fazlasını oluşturuyor.