Başkan Kılıç konuyla ilgili olarak yaptığı açıklamada;
“Asarkale ile ilgili çok önemli bir projeyi başlatıyoruz. Ondokuz Mayıs Üniversitesi’nden iki hocamız kazı çalışması yapmak istediklerini Kültür ve Turizm Bakanlığı’na belirttiler. Bakanlığımız Belediyemiz ile işbirliği içerisinde olursa gerekli izinin verileceği yönünde karar verdi. Bu gelişmelerin ardından bizler de taşın altına elimizi koyarak bölge için çok önemli olan Asarkele’de kapsamlı bir kazıçalışması yapılması için Ondokuz Mayıs Üniversitesi ile protekol imzaladık. Asarkale’nin önümüzdeki süreçte yapılacak kazı çalışmaları neticesinde tarihi dokusu gün yüzüne çıkarılmış olacak.
İKİZTEPE’DEN SONRA BAFRA’DA İLK
Bu, Asarkale kazı çalışmalarında ilk kazma vurulmasının ardından buraya yüzlerce turistin gelmesi ve sonrasında bölgenin turizm adına bir cazibe merkezi olması demek. Asarkale’de ilk kez yapılacak kazı çalışmasının bir paydaşı olmamız bizim için de heyecan
verici. İziktepe’den sonra Asarkale’de yapılacak kazılar sonucunda burdaki tarihi yapılar yüzyıllar sonra ilk kez gün yüzünce çıkarılmış olacak. Kazı çalışmaları destekçisi olmamızın yanında bakanlığımızın isteği doğrultusunda bizzat proje ortağı olmamız bizlere farklı bir sorumluluk yüklüyor.
KAPIKAYAFEST YENİ BİR RENK KAZANACAK
Bafra'mzıın turizmde de söz sahibi olması ve bölgenin geleceği açısından büyük önem teşkil ediyor. Asarkale kazı çalışmaları aynı zamanda Kapıkaya Doğa Sporları ve Kültür Festivalimize de farklı bir anlam getirecek olmasının yanında festival sürecindeki etkinlik yelpazemize de yeni bir renk katmış olacak” ifadelerini kullandı.
ASAR KALE
Bafra’ya bağlı Asar Mahallesi hudutları içinde kalmaktadır. Milâttan önce bin yılından sonra yapıldığı tahmin edilmektedir. Karadeniz Bölgesi’nin denize paralel dağlarını bölen Kızılırmak’ın solunda kalan bir tepe üzerine inşa edilmiştir. Kale yılların verdiği yorgunluğa rağmen yine de birçok özelliğini kaybetmemiştir. Çok eski çağlarda kalenin en yüksek yerine taş oyularak yapılan sarnıç kuyusu hâlâ
durmaktadır. Kuzeydoğusundaki eski hapishane de bugün yine belirgin şekilde fark edilmektedir.
Kalenin iç kısmında da ilginç yerler vardır. Meselâ tamamen, oyulmuş bir taş içinde yer alan ve kapalı çarşı olduğu bazı hava deliklerinden tahmin edilen bir yer mevcuttur .Diğer taraftan mahzenler, işkence odaları olduğu sanılan kısımlara da rastlanmıştır. Yakın senelerde taştan yapılmış yontma heykel bulunmuştur. Altınkaya Barajı yol inşaatı sırasında kalenin en yüksek yerine kadar çıkan, taşları yontmak suretiyle yapılmış bir de merdiven ortaya çıkarılmıştır ki, gerçekten görülmeye değerdir.
Ayrıca kalenin altında ve ilerisindeki kayalara gerek kaleyi, gerekse o zamanın ulaşım yolu olan
Kızılırmak’ı kontrol etmek amacıyla yapılmış muharebe ve gözetleme odaları vardır. Bunlar; yerden 10
m. kadar yükseklikte, kayayı oymak suretiyle yapılan bu odaların inşa düzeni aynıdır: Odaların önünde
yontularak yapılmış taştan 4 tabii sütun, onun önünde bir balkon ve 80x80 ebatlı yontma kapı, arkasında
penceresiz normal büyüklükte bir oda vardır. Görülmeye değer ve zamanına göre orijinal sanat
abideleridir.