DİYANET VE ASGARİ ÜCRET

Diyanet İşleri Başkanlığı her yıl Ramazan Ayı öncesinde, o yıl ödenecek asgari tutardaki fitre miktarını belirler ve parasal değerini de açıklar.

SİYASET - 2019-12-16 15:15:06

Fitre miktarı belirlenirken dikkat edilen husus; yoksul bir kişinin iki öğün yemek yiyerek, doymasını sağlayacak olmasıdır. 2019 yılı için belirlenen asgari fitre tutarı 23 liraydı.

Ülkemizde 2019 yılı için belirlenen Asgari Ücret aylık net 2.020 lira. Dört kişilik bir aileye bakan ve eşi çalışmayan bir asgari ücretlinin, (AGİ’yi de kattığımız zaman) asgari ücreti net 2.116 lira oluyor. Bu ücret miktarının, 4 kişili bir ailenin; yemek, barınma, giyim, eğitim, sağlık, ısınma, ulaşım gibi temel ihtiyaçlarının tamamını karşılaması gerekmektedir.

Diyanet İşleri Başkanlığı'nın hesapladığı fitre oranına göre; 4 kişilik bir ailenin sadece günlük asgari yeme içme masrafı 92 lira olurken, asgari ücretlinin günlük kazancı ise 70,53 lira oluyor.

Hesaba devam edelim; Diyanet İşleri Başkanlığı’nın her yıl sadece karın doyurulabilmesi şartına göre belirlediği fitre fiyatlarına göre dört kişilik bir ailenin aylık harcaması 2.760 lira olurken, AGİ (Asgari Geçim İndirimi) ve tüm temel ihtiyaç giderleri için belirlenen asgari ücret ise 2.116 lira.

Diyanet, fitre miktarını belirlerken fıkhi anlamda bazı temel kaideleri esas almak zorundadır. Öyle kendi istek ve arzularına göre fitre miktarını belirleyemez. Asgari Ücretin belirlenme kıstası nedir? Vahşi Kapitalizmin kaideleri...Vahşi Kapitalizmde öncelik ise her zaman sermayedarın/işverenin istek ve arzusudur.

Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından açıklanan fitre bedeli ile T.C.Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nca belirlenen Asgari Ücretin birbiriyle uyumlu olması önem arz etmektedir. Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun çalışmalarına, Diyanet İşleri Başkanlığı’ndan da katılım sağlanmalı ki, Asgari Ücretin fitre miktarının altında belirlenmesine engellilik oluşturursun. Yoksa Diyanet’in açıklayacağı fitre miktarı, asgari ücreti her yıl tartışmalı hale getirir.

2020 yılı için Asgari Ücret ne olmalı? Diyanet'in fitre miktarını 27 lira açıklayabileceği ihtimali üzerinden hesap yaparsak; Asgari Ücretin minimum 3.240 lira olması gerekir. Aslında bu bile yeterli değildir. Fakirlik sınırının 6.500 liraya yaklaştığı ülkemizde, Asgari Ücret'in de en az fakirlik sınırında olması ve vergiden de muaf tutulması gerekir.

Saadet Partisi iktidarında Asgari Ücret; fakirlik sınırının altında olmayacağı gibi her türlü vergiden de muaf olacaktır. Böylece; çalışma hayatındaki işçilerin %43'ünü oluşturan, Asgari Ücretle geçimini yapan  aileler daha mutlu, müreffeh, huzurlu ve kaliteli bir yaşama kavuşacaktır. Çünkü gelecek Saadet ile gelecek.

Temel ARMUTÇU
Saadet Partisi Samsun İl Başkanı
 
 
 
 
 
 
 
Günün Diğer Haberleri
Advert