TÜRKİYE-GÜRCİSTAN OTİZM’E GENEL BAKIŞ ÇALIŞTAYI

Çağımız yoğun iletişim ve etkileşim çağıdır. Özellikle içinde yaşadığımız “Görsel Kültür Çağı”, kendi kültürel ve estetik evrenini biçimlendirirken sosyolojik ve kültürlerarası bağlantılılıkarı çok boyutlu kılabilmektedir. Söz konusu çoklu yaşam ve sürdürülebilirlik koşullarının hızı ve dinamizmi, bireyden topluma çok farklı bileşenleri de sosyalize ederken, büyük oranda iletişim ve etkileşimde mesafeleri artıran, davranış örüntülerini hetorejenleştiren, bireysel benlik-kimlik oluşumlarını karakterize eden gelişim süreçlerini de ayrıca kuşatan ve işgal eden tahrip gücü yüksek yeni dünya düzenleriyle bizi muhatap etmektedir.

- - Kategorilenmemiş - 2024-12-07 17:26:28

Bu duruma adaptasyon ya da durumdan vazife çıkarmaya olanak tanıyan olumsuzlukların beraberinde getirdiği pedagojik, sosyolojik, psikolojik, fizyolojik ve biyolojik problemlerin konumlandırılması, tasnif edilmesi, tartışılması ve değerlendirilmesine mukabil problem alanları ve hastalıkları ile karşı karşıyayız. Otizm’de bu kapsama dahil olan içeriklerden biri ve önemlilerdendir. Sağlık, eğitim, spor, sanat ve daha bir çok alanın istişare ve yönelim alanına dahil olan Otizm, sadece nörogelişimsel açıdan değil, fizyolojik, psikolojik, sosyolojik temas olanakları ile kuşatıcılığa ve sahipleniciliğe muhtaçtır.

 

 

Türkiye ve dolayısıyla Samsun özelinde Otizm farkındalığı, operasyonel yönlendiriciliği ve kurumsal sahipleniciliği bakımından şanslı olduğumuzu görüyoruz. Özellikle terapötik kapsamlar açısından çok değerli çalışmalara, süreçlere ve müfredatlara sahip olduğumuzu gözlemliyoruz. Bu değerimizi uluslararası anlamda da kullanmak ve Otizm konusunda kapsamlı kılavuzluğa ve kurumsal deneyimlerin paylaşılmasına talep oluşturan devletlerle birlikte çalışmaya her zaman hazırız. Bu devletlerden biri olan Gürcistan, bugün bizim Otizm çalıştayımızın bir tarafı ya da ortağı olmuştur.

 

Samsunda faaliyet gösteren Kültür Sanat ve Turizm Akademisi Derneği (KÜSAD), Orta Karadeniz Sağlık Turizmi Derneği (OKSAT), Çarşamba Gürcü Derneği ortaklığında Gürcistan Trabzon Başkonsolosluğu ve Türk-Gürcü İş Adamları Derneği Katılımı ve Atakum Belediyesi desteği ile gerçekleştirdiğimiz “Türkiye – Gürcistan Otizm Farkındalık Çalıştayı”, iki ülke arasındaki işbirliğini sadece sağlık ya da sağlık turizmi alanında değil, kültürel ve sanatsal alanda da geliştirebilecek potansiyele ve ivmeye sahiptir diyebiliriz.

KÜSAD – KÜLTÜR SANAT VE TURİZM AKADEMİSİ DERNEĞİ

OKSAT – ORTA KARADENİZ SAĞLIK TURİZMİ DERNEĞİ

ÇARŞAMBA GÜRCÜ KÜLTÜR DERNEĞİ

GÜRCİSTAN TRABZON BAŞKONSOLOSLUĞU

TÜRK GÜRCÜ İŞ ADAMLERI DERNEĞİ

ATAKUM BELEDİYESİ

Günün Diğer Haberleri
Advert