2025 Liseye Geçiş Sınavı (LGS) yolculuğunun başında hem ailelerin hem de öğrencilerin oldukça faydalanacakları bir yazı ile buluşmak ve onlara zorlu sınav sürecinde destek vermek adına öğrenci ve velilere katkı sağlayacak bir içeriği Bilinç Koleji Genel Müdürü ve Rehberlik Koordinatörü eğitimci Derya Güngör anlattı.
LGS gibi önemli bir sınav öncesinde öğrencilerin yaşamlarındaki birçok dengeyi doğru kurmaları gerektiğinin vurgusunu yapan Bilinç Koleji Genel Müdürü Derya Güngör, “Bu süreç, sadece ders çalışmakla sınırlı değildir; zaman yönetiminden sosyal medya kullanımına, sosyal ilişkilerden düzenli yaşama kadar geniş bir yelpazeyi kapsar.” dedi.
Bu yelpazeyi, “Zaman yönetimi becerisi, düzenli deneme sınavları yapma, doğru çalışma programına sahip olma, duygusal yaşam ve kişisel gelişim, sağlıklı fiziksel yaşam” başlıklarına ayıran Güngör, şunları söyledi:
“Zaman yönetimi, başarıya giden yolda en kritik unsurlardan biridir. Bu süreçte öğrenciler kendilerine bir program yapmalı ve bu programa sadık kalmalıdırlar. Özellikle son aylarda ders çalışmak için belirlenen sürelerin dışına çıkmamaya özen gösterilmelidir. Günlük çalışma programı, ders tekrarları, deneme sınavları, dinlenme araları ve uyku düzeni gibi faktörler dikkate alınarak yapılmalıdır. Program, öğrencinin öğrenme temposuna ve hedeflerine uygun olmalıdır. Her şeyin dengeli bir şekilde planlandığı bir zaman yönetimi, stres seviyesini azaltacak ve verimliliği artıracaktır.
Deneme sınavları, LGS hazırlık sürecinin en önemli parçalarından biridir. Öğrencilerin bilgi birikimlerini sınamak, zaman yönetimini geliştirmek ve eksik oldukları konuları belirlemek için düzenli aralıklarla deneme sınavları çözmeleri gerekir. Haftada en az bir deneme sınavı yapılması, sınav stresiyle başa çıkmayı ve gerçek sınav atmosferine alışmayı sağlar. Deneme sınavlarının ardından analiz yapmak, yanlış yapılan soruları gözden geçirmek ve bu eksiklikleri gidermek de çok önemlidir. Bu yöntemle öğrenciler, sınavda karşılaşacakları soruları daha hızlı ve doğru bir şekilde çözme becerisi kazanırlar.
Doğru bir çalışma programınız olmadan sınav hazırlığına başlanılamaz.
LGS süreci, öğrencilerin hem duygusal olarak hem de kişisel gelişim açısından büyümelerini sağlayabilecek bir fırsattır. Bu dönemde öğrenciler, karşılaştıkları zorluklarla başa çıkmayı öğrenir ve içsel motivasyonlarını geliştirebilirler. Duygusal yaşamda dengeyi sağlamak, stres ve kaygı gibi olumsuz duygularla başa çıkmada kritik bir rol oynar. Öğrencilerin, kendilerini baskı altına almadan duygusal durumlarını anlamaları, gerektiğinde çevrelerinden destek almaları kişisel gelişimleri açısından da önemlidir. Bu süreçte, öğrencilere öz farkındalık kazandırmak ve duygusal zekalarını geliştirmek, gelecekteki başarılarına da olumlu katkılar sağlar.
Sağlıklı fiziksel yaşam, en önemli ve en başta başlangıç noktanız bu maddedir. Kişi önce bedensel sağlığı ve dirayeti oluşturarak bu sınava hazırlanmaya başlamalıdır.”
Güngör, “2024 LGS Türkiye Birincisi Osman Kaan Çalışan ile yıl boyunca yaptığımız çalışmaları esas alarak hazırladığımız LGS Rehberi niteliğindeki yazımıza geçmeden önce, 2025 LGS’ye girecek tüm öğrencilere şimdiden başarılar diliyoruz.” dedi.