2019-1. Dönem KA2 Yenilik ve İyi Uygulamaların Değişimi için İşbirliği KA229 – Okul Değişimi Ortaklıkları kapsamında Türkiye,Romanya,Macaristan,İtalya ve İspanya işbirliği ile gerçekleşen ‘’Çöpte Yatan Servet’’ projesi Baruthane Ortaokulu’nda gerçekleştirildi. Proje ortaklarını ve proje sorumluları olan iletişim de Sedat Arpacı, Bilişimde Satı Durmuşkaya, Muhasabe de Derya Keleş Korkmaz ve Eğitimde Sakine Akbulut’un tanıştırıldığı toplantıya İlkadım İlçe Milli Eğitim Müdürü Halil İbrahim Akmeşe, İlkadım Belediyesi Başkan Yardımcısı Şefir Mırık, Özel Kalem Müdürü Nevzat Özenç ve proje ortağı olan ülkelerin temsilcileri ve öğrenciler katılım sağladı.
‘’Doğa dostu bir nesil yetiştiriyoruz’’
Projenin açılış konuşmasın yapan Baruthane Ortaokul Müdürü, aynı zamanda proje koordinatörü olan Süleyman Çiftli;’’ Uluslararası bir proje olan ’’Çöpte Yatan Servet’’ ile proje ortaklarımızla atıkların geriye dönüştürülmesi farkındalığı yaratmayı hedefliyoruz.2 yıllık bir zaman zarfında devam edecek olan proje ile doğal kaynaklarımızı daha dikkatli ve özenli kullanmak sağlıklı ve yeşil bir dünyada gelecek kuşaklara yaşanabilir bir ortam bırakmak adına doğa dostu insanların yetiştirilmesini hedefiyle çıktığımız bu yolda başarıya ulaşacağımıza inanıyorum. Çocuklarımızın temiz, sağlıklı, yeşil bir çevrede yaşaması için küresel vatandaşlık bilinci ve girişimci bir ruhla hareket eden okullarımız öğrencilerimize 21.yüzyıl becerileri kazandırmak için AB ortaklarımız, yerel yönetimler, STK’lar, Üniversite ve çevre örgütleriyle işbirliği yaparak çevremizdeki çöp sorununu bertaraf edip atıkları geri dönüştürerek enerji tasarrufuna da katkı sağlayarak doğal kaynaklarımızı verimli kullanacaklar’’ dedi.
‘’Bu ulusal değil tüm insanları ilgilendiren evrensel bir konudur’’
Çok farklı eğitimi ilgilendiren burada güzel çalışmalara imza atan Baruthane Ortaokulunda, bu çalışmalara destek veren ilkadım Belediyesine ve sizlerle burada bir arada olmaktan mutluluk duydum diyerek katılımcılara hitap eden İlkadım İlçe Milli Eğitim Müdürü Halil İbrahim Akmeşe,’’İlkadım ilçemizde Erasmus projelerinin farklı anlam ve konuları içermiş olsa da bizim için önemli yanı Türk Kültürünü ve kültürel değerlerimizi paylaşma olacaktır. ’’Çöpte Yatan Servet’’ adıyla beraber yürüteceğimiz proje çok farklı bir değere sahiptir. Çünkü çevre bilinci ulusal bir konu değildir. Bütün insanları, bütün canlıları ilgilendiren evrensel bir konudur. Doğayı, çevreyi korumak insani ve ahlaki bir sorumluluk olduğu kadar okullarımızın da önemli bir misyonudur. Okulumuzu, mahallemizi şehrimizi, parlaklarımızı, ormanlarımızı hava ve suyumuzu temiz tutmak ve bilinçli kullanmak, gelecek nesillere temiz ve sağlıklı bir dünya bırakmak bizim en temel vazifelerimizdendir. Bu vesile ile farkındalık yaratacak bu projede katkı ve emeği geçen herkese teşekkürlerimi sunuyorum’’ dedi.
‘’Farkındalık yaratan tüm projelerin destekçisiyiz’’
Biz sadece Türkiye’de değil proje ortaklarının katılım sağladığı tüm ülkelerde aynı havayı ve aynı atmosferi kullanıyoruz diyen İlkadım Belediyesi Başkan Yardımcısı Şerif Mırık; Doğaya atılan bir çöpü sadece atıldığı yerde değil etkisini tüm ülkelerde hissediliyor. Bu proje ile bizim için sadece dünya vatandaşı dünya insanı var. Sıfır Atık eğitim içeriklerinin sınıflarda etkin kullanımının sağlanması, projenin yaygınlaştırılması bakımından son derece önemli olduğunu biliyoruz. Biz biliyoruz ki, çevre farkındalığı önce eğitim yuvalarında ve ailede başlıyor. Bu nedenle, okullarımızda Sıfır Atık uygulaması ile çocuklarımıza, atık yönetimi, bilinçli tüketim alışkanlıkları ve doğal varlıkların korunması konularında farkındalık yaratan tüm projelere destek vereceğiz’ ’dedi. Öğrenciler geri dönüşüm malzemelerinde yaptıkları elbiselerle sahne aldığı ve sıfır atık ile geri dönüşüme farkındalık yarattığı ‘’Hedef Sıfır Atık’’ şarkısı tanıtım toplantısında katılımcılardan bol alkış aldı. Programın sonunda geri dönüşüm malzemelerinde oluşan sergi gezildi.