BU BÖCEK SADECE SAMSUN'DA GÖRÜLÜYOR

Fındık başta olmak üzere 300’e yakın bitki türüne büyük zarar veren “kahverengi kokarca” Samsun'da da görüldü. Uzmanlar istilacı böcek türünün görüldüğü yerde öldürülmesi gerektiğine dikkat çekiyor. Peki Kahverengi kokarca böceği nedir, insana zarar verir mi? İşte Kahverengi kokarca böceğiyle ilgili merak edilenler

BU BÖCEK SADECE SAMSUN'DA GÖRÜLÜYOR
BU BÖCEK SADECE SAMSUN'DA GÖRÜLÜYOR Samsun Güncel Haber

Kahverengi kokarca böceği, son yıllarda birçok bölgede tarım zararlısı olarak dikkat çekmiştir. Karadeniz'de fındık bahçelerine dadanıp, günde 30 kilometre yol kat ederek, yapraklarını yediği, suyunu emdiği bitkiye zarar veren 'kahverengi kokarca' adlı böcek türü, tehdit oluşturmayı sürdürüyor. Peki, Kahverengi kokarca böceği nedir, insana zarar verir mi? İşte kahverengi kokarca böceğiyle ilgili bilgiler...

Son günlerde popülasyonu artan ve paniğe neden olan kahverengi kokarca böceği böcek ile ilgili aramalar hız kazandı. Öldürüldüğü zaman çok kötü bir koku yaymasıyla biline kahverengi böcekleri oldukça merak ediliyor. 2017 yılında Gürcistan sınırından ülkemize giriş yapan kahverengi kokarca artık ülkemize yerleşip, yavaş yavaş kendisini göstermeye başladı.

KAHVERENGİ KOKARCA BÖCEĞİ NEDİR?

Kahverengi kokarca böceği, Halyomorpha halys ( Pentatomidae) familyasından Asya kökenli bir böcektir. Japonya, Kore Yarımadası, Tayvan ve Çin' özgü olan bir böcek türüdür. Kahverengi kokarca 1990'lardan itibaren özellikle ABD'nin doğu kesimlerine yayılmıştır. Kahverengi kokarca böceğinin larvaları ve yetişkinleri birçok tarımsal üründen ve yüzden fazla bitkiden beslenebilen bir hayvandır. Tehdit altında olduğunda ya da ezildiğinde kötü bir koku salgılar. Bu koku, kokarca böceğinin savunma mekanizmasıdır.

KAHVERENGİ KOKARCA BÖCEĞİ TEHLİKELİ Mİ? 

Karadeniz'de bitkilere dadanan 'kahverengi kokarca' adlı böcek türü başta fındık olmak üzere birçok bitki için tehdit oluşturuyor. 300'den fazla bitki türünde beslenebilen istilacı böceğin erginlerinin uzun mesafelere uçabilme yeteneğinde olması, yayılışını kolaylaştırıyor. Bu böcek önce bir bölgeyi, sonra genişleyerek tüm Türkiye’yi tarım aralarının tamamını tehdit ediyor. Kahverengi kokarca, insan sağlığı açısından bir tehlike oluşturmaz. Yaz mevsimi sonunda kışlamak için özellikle ev, depo gibi korunaklı alanları tercih ettiği için fiziki rahatsızlık oluşturmaktadır.

Sende Yorumla...
Kalan karakter sayısı : 500
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
20 bin adet bandrolsüz boş makaron ele geçirildi
20 bin adet bandrolsüz boş makaron ele geçirildi
Kirli hedefleri olanlar amaçlarına asla ulaşamayacak
Kirli hedefleri olanlar amaçlarına asla ulaşamayacak