Samsun köylüsü AKP’nin ipoteği altında kıvranıyor.

CHP Samsun İl Başkanı Fatih Türkel, Samsun’un 17 ilçesindeki tarım arazilerinde 142 bin 534 tapunun borç nedeniyle ipotek altında bulunduğunu söyledi.

Samsun köylüsü AKP’nin ipoteği altında kıvranıyor.
Samsun köylüsü AKP’nin ipoteği altında kıvranıyor. Samsun Güncel Haber

CHP Samsun İl Başkanı Fatih Türkel, “Son 20 yılda Türkiye’deki çiftçi sayısını 1 milyon 121 binden 530 bine düşüren AKP hükümeti çarşı pazardaki yangına suçlu arayacağına kendisine baksın. Dağı taşı ekin, maliyetleri düşünmeyin demeyle dağ taş ekilmiyor. Sadece Bafra’da 30 binden fazla, Çarşamba’da 15 binden fazla tarım arazisi ipotekli. Ekmek fiyatına bakarsanız, ne demek istediğimi anlarsınız” dedi.

SAMSUN – AKP iktidarının tarımdaki 20 yıllık bilançosunu resmi rakamlarla anlatan Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Samsun İl Başkanı Fatih Türkel, “Sanki yapılanlar tarımı bitirmek için seçilmiş hamleler gibi. ‘Dağı taşı ekin, bir karış boş yer bırakmayın’ diyenler samimi ise önce çiftçinin içinde bulunduğu duruma bakmalı. Öyle, ‘Ekin’ demeyle olmuyor” diye konuştu.

Samsun köylüsünün içinde bulunduğu şartları devletin resmi kurumlarının rakamlarıyla anlatan Türkel, “Kentimizin ve Karadeniz’in en verimli ovalarına sahip Bafra ve Çarşamba’da 46 bine yakın tarım arazisi tapusunun ipotekli olduğunu görüyoruz. Beceriksizlikleri nedeniyle üretim maliyetleri altından kalkılamayacak hale geldi. Üretici bu yıl da para kazanamazsa ipotekli tapular bankalara geçecek. Kasada ithalat yapacak para da kalmadığına göre, seneye kendiniz ekersiniz artık” diyerek hükümeti eleştirdi.


Salıpazarı’nın yüzde 23’ü ipotekli

İpotekli tarım arazilerinin, ilçelerdeki toplam tarım alanlarına olan oranını da açıklayan İl Başkanı Türkel, sözlerini şöyle sürdürdü: “Salıpazarı’ndaki toplam tarım arazilerinin yüzde 23’ü, Çarşamba’da yüzde 18’i, Ayvacık ve Tekkeköy’de yüzde 17’si, Terme, Vezirköprü ve Bafra’da yüzde 12’si, Asarcık ve Canik’te yüzde 10’u, Havza ve Atakum’da yüzde 8’i, Alaçam ve Yakakent’de yüzde 7’si ipotek altında. ‘Samsun’da her şey yolunda gidiyor’ diyen arkadaşlarımız mazeret üreteceğine çözüme odaklansınlar.”


Köylü 2.5 liraya sattığı buğdayı 5 liraya üretecek


Samsun çiftçisiyle ile ilgili kara tablonun ülkenin tamamında aynı olduğunu, çünkü hükümetin köylüsünü desteklemek yerine ithalat yaparak başka ülkeleri desteklemeyi tercih ettiğini sözlerine ekleyen FatihTürkel, “Bugün Türk çiftçisinin bankalara 177.3 milyar TL, Tarım Kredi Kooperatifi’ne 11 milyar lira ve piyasaya 40 milyar lira olmak üzere toplamda 228.3 milyar lira borcu var. Geçen yıl iç piyasadan buğdayı 2.5 TL’ye alan TMO, daha sonra yurt dışından 6.5 liraya buğday aldı. Kilo başına 2.5 liraya buğdayını satan çiftçi, o paranın üzerine bir o kadar daha koyacak ve bu sene üretim yapacak. Bu sene satacağı fiyatın üzerine ertesi yıl bir o kadar daha ekleyecek yine ekim yapacak. Sizce bu sürdürülebilir bir durum mu?” diye sordu.

Ekmeği 15 lira yapan yanlışlar


Bu kısır döngünün Recep Tayyip Erdoğan’ın tek yetkili döneme başladığı 2018 yılında kilosu 4.4 lira olan ekmeğin bugün 15 liraya çıktığını dile getiren Türkel, şunları söyledi: “2003 yılında 93 milyon hektar olan buğday ekim alanları 2021 yılında 67 milyon hektara düştü. Yine 2013 yılında sadece 1 milyon 116 bin ton buğday ithal edilirken 2021’de ithalat 8 milyon tonu geçti. İşte bu tablo çiftçiyi bitirdi. İşte bu tablo memuru, işçiyi, emekliyi evine ekmek alamaz duruma düşürdü. Sonra da suçu savaşa atıyorlar.”


CHP ÇİFTÇİNİN MAZOTUNDAN VERGİ ALMAYACAK


Türkiye’yi hallaç pamuğu gibi dağıtan AKP iktidarının son günlerini yaşadığını ve CHP’nin iktidara emin adımlarla yürüdüğünü söyleyen Türkel, tarımda atacakları önemli adımları şöyle sıraladı:


• Çiftçiye en az milli gelirin yüzde 1’i kadar destek verilecek. Bugüne kadar ödenmeyen paralarını çiftçiye vereceğiz.
• Kredi, su ve elektrik borçlarının faizi silinecek, kalan ana para taksitlere bölünecek.
• Tarımsal üretimde mazottan vergi alınmayacak.
• Ürün taban fiyatları bir yıl önceden açıklanacak.
• Hububat, yağlı tohumlar, baklagiller gibi bazı ürünlere alım garantisi verilecek.
• Sulama faturası hasattan sonra ödenecek.
• Tarım desteklerine haciz konulamayacak. Borcundan dolayı çiftçiye üretim için gerekli traktör gibi hiçbir tarım aracı haczedilemeyecek.
• Dahilde işleme rejimi kapsamı dışında, hasat döneminde olan ürünlerin ithalatını yasaklayacağız.
• Tarım alanları mutlaka korunacak. Tarlalarda ürün yerine gökdelenler ve konutlar yükselmeyecek.

Sende Yorumla...
Kalan karakter sayısı : 500
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
20 bin adet bandrolsüz boş makaron ele geçirildi
20 bin adet bandrolsüz boş makaron ele geçirildi
Kirli hedefleri olanlar amaçlarına asla ulaşamayacak
Kirli hedefleri olanlar amaçlarına asla ulaşamayacak