Yapılan değişiklik ile “çocukların icra ile görüşmesinde artık çocukların tesliminde adresin Adalet Bakanlığı Adli Destek ve Mağdur Hizmetleri Dairesi birimleri olacağını ve harç uygulamasının kalkacağını belirten Bedri Yaşar; bu uygulamanın olumlu olduğunu ancak aynı zamanda yetersiz olduğunu söyledi.
Tüm bu işlemler yapılırken çocuğun fikri ve görüşünün dikkate alınmayarak “çocuğun üstün yararı ilkesi”nin göz ardı edildiğini söyleyen Yaşar; sadece mekân değişikliği yapılan uygulamada belirsizlikle de olduğunu vurguladı.
Bedri Yaşar ilgili teklifteki belirsizliklere şu şekilde değindi:
Teslim mekanlarının nasıl, nerede, kaç adet kurulacaktır?
Bu mekanların sayıları boşanma vakalarındaki çocuk teslimlerinde ne kadar yeterli olacaktır?
Bu sayı neye göre belirlenecektir?
Kurulacak olan Adli destek ve mağdur hizmetleri müdürlüğünce kurulacak olan mekanlarda bulunacak personelin niteliği, niceliği belirsizdir.
Bu kişiler nasıl seçilecektir?
Kriterler ne olacaktır?
Diğer önemli bir husus ise burada çalışacak olan uzmanların muhatap oldukları çocukları ve gelen aileleri tanımıyor olmasıdır.
Uzmanlar teslim öncesinde çocukla irtibata geçip; teslim edileceği babası ya da annesinden şiddet görüp görmediğini, cinsel tacize maruz kalıp kalmadığını sorgulamalı; oraya gidip gitmek istemediğini iyice araştırmalı ve çocuğun fikrini almalıdır.
Uzmanlar aileyi ne kadar yakından tanıyacaklardır?
BOŞANMALARIN GEREKÇELERİ EKONOMİK SIKINTI
Asıl üzerinde tartışılması gereken konunun çocuğun teslimi kadar boşanmaların gerekçeleri olduğunu söyleyen Yaşar; Türkiye’de yaşanan boşanmalara ilişkin “TUİK’in 25 Şubat 2021 tarihinde yayınladığı verilere göre son 1 yıl içerisinde 135 bin çift boşanmış; bu boşanmalardan ise 124 bin 700 çocuk etkilenmiştir. Bu küçümsenmeyecek bir rakamdır. İstatistiklere bakıldığında son 5 yılda evlilikler azalırken; boşanmalar artmaktadır. Boşanma gerekçelerine bakıldığında ise en çok “şiddetli geçimsizlik” adı altında ekonomik geçim sıkıntısı olduğu görülmektedir. Aile Bakanlığı istatistiklerine göre 2018 yıl sonu itibariyle kuruluş bakımı altında bulunan çocuk sayısı 14bin; koruma altına alınmadan aile yanında destek verilen aile sayısı 119 bin 500’dür.” açıklamasında bulundu.
Türkiye’de 35 milyon kişinin borcunun yaklaşık olarak 899 milyara dayandığını söyleyen Yaşar; ülkenin yaklaşık %75’inin borç içinde olduğunu vurguladı.
Bedri Yaşar; bu kadar borcun, iflasın, icranın odluğu bir dönemde ülkede aileyi tutmanın başlı başına bir iş olduğunu söyleyerek “Meclis çatısı altında icra ve iflaslarda alımları kolaylaştırmaya yönelik değil; asıl ekonomik refahı artırmaya yönelik kanun tekliflerini görüşmemiz gerekir. “dedi.